Kockáztatja-e Anglia COVID stratégiája a halálos variánsok szaporodását?

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy július 18-án, hétfőn Angliában gyakorlatilag minden COVID-korlátozást megszüntetnek. Ez megszünteti a társadalmi elhatárolódási követelményeket, lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy újból megnyíljanak a teljes kapacitás felé, és eltávolítsák a jogi álarcos megbízásokat. Ez a döntés azonban az országban a fertőzések arányának emelkedése közepette jön, amelyet a delta variáns vezet.

Most a tudósok megkérdőjelezik ennek a politikának a bölcsességét, és azt kérdezik, hogy a magas átvitel és a részben beoltott populáció kombinációja biztosíthatja-e a tökéletes táptalajt az oltásrezisztens változatok számára – ennek lehetősége pusztító globális következményekkel járhat.

Egyes tudósok a enyhítést példátlan közegészségügyi kísérletnek nevezik, amely nagyszámú kórházi ápoláshoz és halálhoz vezethet, és növelheti a SARS-CoV-2 vakcinarezisztens variánsainak megjelenésének esélyét.

“A korlátozások enyhítését most még semmi sem indokolja” – mondja Peter English, a Brit Orvosi Szövetség Közegészségügyi Orvostudományi Bizottságának korábbi elnöke. “Sőt, inkább szigorítani kell őket, legalábbis addig, amíg az arányok növekedése meg nem fordul.”

A kutatókat világszerte különösen aggasztja a részlegesen beoltott populációban tapasztalható magas fertőzési arány lehetősége, hogy tovább szaporodjanak az olyan variánsok miatt, amelyeket aztán az egész világra exportálni lehet. “A világ szemei ​​az Egyesült Királyságon vannak” – mondja Lauren Ancel Meyers, a texasi egyetem igazgatója az austini COVID-19 Modellező Konzorciumban.

Február végén Boris Johnson brit miniszterelnök négy lépésből álló ütemtervet jelentett be, amely Angliát a teljes lezárástól az összes korlátozás megszűnéséig június 21-ig vezeti. Ez a menetrend egy hónapot késett a vírus fertőzőbb Delta-változatának elterjedése miatt.