Villanymotor az életünk minden területén

villanymotor kirakat

Talán elsőre a járművek juthatnak eszünkbe a villanymotor kifejezést hallva, de valójában ezek a szerkezetek a mindennapjaink legkülönfélébb területén működtetnek sokféle eszközöket és rendszereket. A villanymotorok legjelentősebb előfordulásait igyekeztünk az alábbiakban közérthetően és átfogóan bemutatni.

  1. Háztartási gépek:

Látványos példáknak tekinthetőek a mosó –és mosogatógépek, porszívók, fűnyírók. Kevésbé látványos megjelenési formák a ventilátorral működő eszközök, mint például sütő, főzőlap, páraelszívó.

  1. Ipari és mezőgazdasági gépek:

A legtöbb munkagép villanymotorral működik, így például a fúrógépek, fűrészgépek, csiszológépek vagy éppen esztergagépek. Ide sorolhatóak olyan nagyobb gépek is, mint szivattyú, kompresszor, földművelésre használatos eszközök.

  1. Járművek:

A kötöttpályás járművek (pl. vonat, villamos) esetében régóta bevett eszköz a villanymotor, de az elektromos autók, buszok és haszonjárművek is egyre népszerűbbek. Az elsősorban nem közlekedési célú járművek esetében pedig mindig is gyakori volt ez a megoldás. Ide sorolhatóak a rakodógépek, emelőgépek, traktorok.

  1. Kisebb eszközök:

A villanymotor megtalálható olyan egyszerű eszközökben is, mint elektromos fogkefe, fényképezőgép vagy az újabban terjedő drónok. Legközelebb, amikor ilyen eszközök akadnak a kezünkbe, jussanak eszünkbe a fentiek, és akár gyermekünkkel is osszuk meg a hasznos információkat. Meglátjuk, fizika órán még előnyükre is válhat csemetéinknek, ha tisztában vannak a motor típusaival.