Mikor érdemes ligetszépe olajat használni?

A ligetszépe olaj a gamma-linolénsav kiváló forrása, amely leginkább felelős az olaj egészségvédő jellemzőiért. Miért érdemes azonban a ligetszépe olajat választani ennek a forrásaként, illetve kinek van rá szüksége? A válaszok a következő sorokban rejlenek.

A ligetszépe egy Észak-Amerikából származó, majd más kontinensekre, földrészekre is átterjedt növény, amelynek sok fajtája létezik. A ligetszépe olaj kinyerésének alapanyagát képező növények egyszárúak, sárga virágúak. Este nyílnak, érdekes módon bezáródnak, ám éjfél után virágoznak, ami után a virágok maghüvelyeket képeznek, amelyek a belőlük kinyert olaj alapanyagát képezik.

A ligetszépe olajat hagyományosan zúzódások, sebek és bőrelváltozások, torokfájás vagy emésztési problémák gyógyítására alkalmazták. A különféle előnyök listája rendkívül hosszú, és számos elemet ezek közül tudományos tanulmányok is megerősítenek.

A ligetszépe olaj a növényi olajok között egyedülálló összetételének köszönhetően nagy egészségjavító hatással rendelkezik. A benne található zsírsavak több mint 80%-a esszenciális zsírsav, amely főként felelős a gyógyhatásáért. Ez az olaj azonban kiemelkedik a GLA nagyon jelentős biológiai hozzáférhetőségével és a szervezetre gyakorolt ​​hatékonyságával. Ennek az oka pedig a zsírt alkotó triacilglicerin molekulák szerkezetében rejlik. Az olaj egészségügyi előnyeit az antioxidáns E-vitamin, a fitoszterolok és a polifenolok jelenléte is befolyásolja. Ennek az olajnak a GLA forrásként való felhasználását az ilyen zsírsavak mennyisége és az olaj minősége egyaránt támogatja.