Válassz rugalmasan bővíthető VPS szervert!

Köztudott, hogy a mai szerverek általánosságban is nagy teljesítményükből fakadóan futási idejük jelentős részét kihasználatlanul töltik, ami pazarlás minden szempontból. Teljesítményük gyakran nagymértékben meghaladja a legtöbb alkalmazási területen igényelt kapacitást.

Sokszor egyszerűen nincs igényünk arra, hogy ekkora tárhelyet birtokoljunk, egy teljes fizikai számítógép minden kapacitása a rendelkezésünkre álljon és miért is fizetnénk többet egy teljes szerver bérlésére, amikor ez több szempontból is előnytelen a számunkra, ráadásul ott van a sokkal praktikusabb VPS szolgáltatás is? A VPS (virtual private server) lényege, hogy a nagy teljesítményű fizikai szervergépeket több kisebb, önálló, elkülönített erőforrásokkal rendelkező virtuális szerverre osztják fel, melyek ezáltal külön-külön bérelhetőek.

A fizikai szerverek egymás mellett állnak a Tárhely.eu szerverfarmján, banki biztonsági rendszerrel ellátott épületben, nagyteljesítményűek, nagy az áramellátásuk, jó az internetelérésük, folyamatos felügyelet és karbantartás mellett vannak. A rajtuk levő kisebb tárhelyeket pedig szabadon használhatják egymástól függetlenül a bérlők, igény szerint könnyen bővíthetik a tárhely méretét, a határ a csillagos ég.

A fent leírtakból is látszik tehát, hogy a VPS szerverek rendelkeznek az önálló szerverek minden előnyével, azonban a fizikai szervereknél sokkal költséghatékonyabbak, mivel azonos energia felvétel mellett több kisebb VPS-t szolgál ki a fizikai szerver. A gyakorlatban a VPS szerverrel a felhasználónak mintegy saját dedikált szervere lehet anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a hardvert és el kellene helyeznie azt egy profi szerverteremben, ne adj’ Isten saját költségre tárolná otthon, melyet nem ajánlott bárkinek is választania, már maga a szerver vásárlás nagy beruházást jelent, ugyanis egy komolyabb gép könnyen milliós nagyságrendű összegbe is kerülhet. A szerver elhelyezése is általában többe kerül, mint egy dedikált szerver havi előfizetési díja, ha pedig otthon tartjuk a szervert, akkor annak minden egyéb kezelési és fenntartási költsége jelenthet problémákat.