A jó barátok felfedezésének a tudománya

Az egészséges barátságok kialakítását gyakran kulcsfontosságú készségnek tekintik a gyermekek számára – de ezt ritkán tanítják kifejezetten. Íme, mit tud mondani a tudomány ezekről a létfontosságú kötelékekről.

Sokunk számára a koronavírus-járvány felfedte, kik a legközelebbi barátaink. Mivel megfosztottak attól a társadalmi lehetőségtől, hogy egy szélesebb csoporttal kommunikáljunk, minden eddiginél jobban támaszkodtunk bizalmasok egy kis csoportjára. A gyerekek esetében a helyzet még drámaibb volt, különösen azok számára, akik túl fiatalok voltak ahhoz, hogy élvezzék a Zoom-hívásokat. Sokaknak hiányzott a társasági körük – különösen a legjobb barátaik.

Ezek a barátok nem csak olyan emberek, akikkel szívesen lógunk, ők azok, akikben teljesen megbízunk. Gyerekként hajlamosak vagyunk tágabb családunk tagjaiként kezelni őket, egészen addig a pontig, amikor otthonukat olyan ismerősnek érezzük, mint a miénket. Felnőttként tudjuk, hogy egy pillanat alatt felhívhatjuk őket, hogy megosszák mindennapi életünk csúcspontjait és mélypontjait.

“A legjobb barátságban általában kialakul az intimitás, az az érzés, hogy a másik személy melletted van, és támogat” – mondja Rebecca Graber, a Sussexi Egyetem pszichológia oktatója. “Inkább az észlelt támogatásról szól, mint a tényleges megjelenésről.”

De vajon arra vagyunk programozva, hogy legyenek legjobb barátaink? A kutatások azt kimutatják miért választjuk úgy, hogy ilyen szoros társadalmi kapcsolatokat alakítunk ki másokkal. Ezeknek a kötelékeknek a pontos természete azonban jelentősen változhat – és ennek a sokféleségnek a megértése sok vigaszt és reményt nyújthat azoknak, akik legjobb barátra vágynak, és nehezen találnak egyet.

Csakúgy, mint az emberek, a delfinek is barátságokat kötnek közös érdeklődési körök révén. Egy 2019-es tanulmány szerint azok a hím delfinek, amelyek mély vizekben táplálkoznak, ezt a gyakorlatot „szivacsozásnak” nevezik, főként más hímmekkel lépnek kapcsolatba. Ezek az erős kötések akár évtizedekig is fennmaradhatnak, és minden hím párzási sikere szempontjából kulcsfontosságúak – jegyzi meg Manuela Bizzozzero, a Zürichi Egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője.

A barátok megtalálása és megtartása olyan készség, amelynek kialakulása eltarthat egy ideig. Körülbelül négy éves koruktól kezdődően a gyerekek megértik, hogy másoknak lehetnek az övéktől eltérő gondolatai, érdeklődési körei és érzései. Ez a feltörekvő képesség, az elmeelmélet néven ismert, segít a gyerekeknek barátkozni – mondja Eileen Kennedy-Moore klinikai pszichológus, a Growing Friendships: A Kids’ Guide to Make and Keeping Friends című könyv szerzője. “Jobban tudják elképzelni valaki más perspektíváját, és ez intim barátságokat szít.”

Kennedy-Moore szerint a gyerekek gyakran pragmatikusan vélekednek a barátságról, szoros kapcsolatokat alakítanak ki társaikkal a játszótéren vagy az osztályteremben. „Ez egy „szeresd azt, akivel vagy” megközelítés.